Алуминиева и PVC дограма, Системи от стъкло, обшивки от bond, зимни градини, фасадни обшивки

Полезно

КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ - АЛУМИНИЕВА ИЛИ PVC ДОГРАМА?

 

PVC

ЗА

ПРОТИВ

Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект).

PVC старее по-бързо от алуминия (20-30 години), защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.

PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия.

Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява.

PVC дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун.

PVC профилът има голямо линейно разширение - 2-3 мм на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).

Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.

 

PVC кондензира влагата по-трудно от алуминия. Така или иначе при влажност в помещението над 60% влагата кондензира трудно върху профила и лесно върху стъклопакета, студените стени и ъгли.

 
   

АЛУМИНИЙ

ЗА

ПРОТИВ

Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото (почти африканско) лято до минус 20 градуса през зимата (60 градуса по Целзий амплитуда). Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето. 

Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от PVC.

Алуминият не променя и външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване.

Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.

Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини.

Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската й цена), поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.

Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма - с прекъснат термомост - доближава топлоизолационните й характеристики с тези на PVC. "Термо" алуминият позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части.

 

Ако Ви омръзне алуминиевата дограма, можете да я продадете на 30% от стойността на новия профил, което е немислимо при PVC.